Plzeň hostila festival malých pivovarů

Plzeň - V hlavním městě piva - Plzni - se uskutečnil pivovarský festival, na kterém se prezentovaly pouze minipivovary, které často vaří jen pro několik hospod. Zájem o jejich mok byl překvapivě veliký. Malým pivovarům se u nás začíná dařit. K dnešnímu dni je jich v Čechách sedmdesát pět.

Žádná známá značka mezi patnácti pivovary na festivalu nebyla a návštěvníkům to vůbec nevadilo. Čepovalo se klasické pivo všech druhů, ale také třeba konopné, třešňové, nebo dokonce kopřivové. A všem chutnalo. „Je to jedenáctka a chutná příjemně a hlavně hořce,“ pochvaloval si netradiční pivo jeden z návštěvníků.

Minipivovárky si mezi sebou nekonkurují, protože vyrábí v malém jen pro několik hospod. Naopak si navzájem fandí. Podle milovníků zlatavého moku jsou jejich piva chutná a různorodá podobně jako vína z různých vinařských oblastí. „Všechna piva jsou vařená poctivě, a hlavně mají nápad,“ ohodnotil pivařský sortiment místní znalec. „Piva jsou vynikající a jsem rád, že si tu můžu vybrat ze spousty nejrůznějších druhů,“ přidal se s chválou druhý.

Minipivovary většinou vaří přímo tam, kde čepují, tedy v hospodě. Každý se od půllitru může podívat na srdce celého zařízení i na to, jak se pivo rodí. Jednoduchý systém má pokračování ve sklepě. „Je to kopie starého pivovaru a přesně takhle se pivo dělalo dřív,“ představuje své zařízení sládek Petr Krýsl. „Minipivovary nejsou vůbec konkurencí velkým pivovarům, ale takovou malou štičkou v tom pivovarském rybníce," přidává se jeho kolega Josef Krýsl.

Minipivovar má podle nadšenců proti velkým pivovarům několik nesporných výhod. Jeho výroba nemusí nutně chutnat všem. „Můžeme uvařit jakýkoli druh piva v malých várkách, můžeme si zkoušet různé druhy piva, vaříme si takové pivo, které nám chutná,“ vypočítává výhody minipivovarů pořadatel festivalu Lubomír Krýsl.