Mistr učiliště v Rokycanech údajně bije své žáky

Rokycany - Romové v Rokycanech si stěžují na rasisticky motivovanou šikanu ve zdejším zemědělském učilišti. Rodiče několika romských žáků obvinili mistra odborného výcviku Lubomíra Buchtu z napadání dětí. Chtějí, aby ze školy odešel, a sepsali proto protestní prohlášení, které poslali ombudsmanovi a školským institucím. Mistr bití a šikanu popírá. Jde podle něj o pomstu žáků.

Bití, rasismus, šikana a nepřiměřené nároky mistra odborného výcviku Lubomíra Buchty jsou podle rodičů důvodem, proč od září odešli z prvního ročníku už čtyři romští žáci.

Jeden z napadených žáků Štefan Malík hovoří o svém incidentu s mistrem takto: „Já mu řekl, že na to nemá právo něco po mně házet, když jsem nic neudělal. Řekl mi, že on si může dovolit, co chce, přišel ke mně a dal mi pěstí.” Lubomír Buchta ale situaci popisuje odlišně a tvrdí, že mu Štefan Malík na ruku naběhl sám.

Další bývalý žák Milan Gábor podle svých slov odešel ze školy proto, že ho Buchta naháněl klackem. Rodiče řeší situaci různě. Někteří, jako například Igor Malík, nechtějí své děti posílat do školy, dokud učitel neodstoupí. Jiní podle slov Lucie Gáborové hledají pro své děti jinou školu.

Ředitel učiliště Miroslav Randl zatím sbírá informace a domnívá se, že pravda je někde uprostřed. Přesto mistra za incident již pokáral.