Prodej městských bytů v Pardubicích provázejí spory

Pardubice - Sedm až třináct tisíc korun za metr čtvereční bytové plochy. Takový byl záměr pardubické radnice při prodeji městských bytů. Opoziční sociální demokracie však navrhla družstevní formu privatizace. Mezi nájemníky totiž navrhované ceny vyvolaly vlnu kritiky. Družstevní forma privatizace by podle některých zastupitelů měla být řešením pro ty, kteří nedosáhnou na hypotéku.

Zásady privatizace tisícovky městských bytů zastupitelé odhlasovali v červnu. Jednání provázela bouřlivá atmosféra. Podle opozice i nájemníků se do problémů dostaly hlavně mladé rodiny a důchodci. „Jestliže přijdete do nějaké kanceláře, kde si chcete půjčit peníze, a oni vám řeknou, že byste měl měsíčně splácet 8 - 9 000 korun a vy máte 8 000 korun důchodu, tak to nejde,„ říká Jiří Nigrin z Občanského sdružení nájemníků obecních bytů Pardubice. “V posledních asi dvou letech jsou počty žadatelů o hypotéku nad padesát let podobné a tvoří asi 8 % hypotečních klientů. Často k takovému úvěru přistupuje mladší potomek, který je ještě ekonomicky činný," vysvětluje Kristýna Havligerová z České spořitelny.      

Zásady prodeje městských bytů by se podle sociálních demokratů měly doplnit o družstevní formu privatizace. Hlavně v domech, kde není velký zájem o prodej do osobního vlastnictví, považují takové řešení pro nájemníky za nejvýhodnější. „Družstevní forma by jim umožnila, aby si družstvo za ně vzalo hypotéku a a oni mohli dvacet či třicet let splácet anuitu za byt,“ domnívá se sociálnědemokratický zastupitel Jan Tichý.    

Náměstek primátora Michal Koláček ale označil navrhovanou družstevní formu privatizace v tuto chvíli za nereálnou. „My tam vidíme tolik legislativních problémů, tolik kolizí s různými zákony, že to bude velmi obtížné,“ odmítá nepřímo myšlenku zastupitelů ČSSD pardubický primátor Michal Koláček.   

Podmínky privatizace domů a bytů by se podle náměstka Koláčka měly stát námětem mimořádného jednání zastupitelstva v polovině listopadu. Zasedání bude veřejné.