Chodce i řidiče v Plzni trápí nebezpečné betonové zábrany

Plzeň - Obyvatelé ulice Křimická a Klatovské třídy v Plzni si stěžují na to, že je pro ně přecházení ulic z jedné strany na druhou nebezpečné. Jsou na nich umístěny betonové zábrany. Ty se často stávají příčinou dopravních nehod. Obyvatelé chtějí, aby je magistrát města z ulic odstranil.

Lidé chtějí, aby se betonové zábrany odstranily. Podle nich jsou nebezpečné. Řidiči aut je během jízdy vidí na poslední chvíli. V Křimické ulici už došlo ke třem nehodám. Stejná situace je i na Klatovské třídě. „Hlavní problém je v tom, že to není vidět. Je to šedivý – pokud je zima, je tu problém ve viditelnosti, v rozpoznání betonů,” stěžuje si Tomáš Kučera, který místem často projíždí. Na možné nebezpečí ze strany řidičů si stěžují i chodci.

Úředníci magistrátu, policie i Správa a údržba silnic vědí, že betonové zátarasy na silnicích představují problém. Nikdo z nich, ale nedokáže vysvětlit, jaký úřad nebo instituce rozhodla o tom, že betonové bloky budou v ulicích umístěny. Podle ředitelky Správy a údržby silnic Kralovice Jany Kašparové byly retardéry umístěny na žádost policie. „V žádném případě nerozhoduje policie o tom, zda tyto betonové pilíře budou umístěny na vozovce nebo ne,” namítá tisková mluvčí Policie ČR v Plzni Michaela Altmanová. K retardérům se nehlásí ani vedoucí odboru koncepce dopravního inženýrství Správy statku města Plzně Ondřej Vohradský.

Odborníci potvrzují, že největším rizikem pro chodce i řidiče je špatné počasí. Reflexní pásky na betonových blocích nejsou vidět a někde dokonce chybí. Pokud je mlha, pravděpodobnost nárazu a zranění je podle nich velká.

Zda se betonové zábrany z ulic odstraní, jsme se nedozvěděli, protože vedoucí Odboru dopravy plzeňského magistrátu se nám k tématu odmítl vyjádřit.