Změny v dopravě v lázeňské zóně Karlových Varů

Karlovy Vary - Řidiči, kteří se chtějí dostat do lázeňské zóny Karlových Varů, to budou mít jednodušší. Magistrát přestal rozlišovat auta podle stupňů emise a řidičům teď stačí jen předložit platný technický průkaz. Za povolení k vjezdu ale musí stále platit.

Lázeňské území, které v Karlových Varech zabírá třetinu města, zůstává oblastí uzavřenou pro běžnou dopravu. Celoroční bezplatnou povolenku získají jen ti, kteří v oblasti bydlí. Ostatní musí za vjezd zaplatit. „Jedno ze základních zjednodušení je to, že do lázeňského území můžou vjíždět všechny automobily, který mají platnou technickou kontrolu,” vysvětlila novinku vedoucí karlovarského odboru dopravy Lenka Kůsová.

Cena za povolení k vjezdu se nemění. Roční stojí až 7 tisíc korun, jednodenní 20 korun. Podle zástupce velitele Městské policie Karlovy Vary Jaroslava Klarnera je největší zájem o jednorázová povolení - většinou o ně žádají stavební firmy, podnikatelé a pracující.

Řidičů, kteří do lázní vjíždějí na černo, ubývá. Riskují totiž pokutu až dva tisíce korun. „V loňském roce to bylo pouze šest procent hříšníků, kteří nedodržují daná pravidla,” uvedl Klarner.

Povolení k vjezdu do lázeňského území vydávají například i Mariánské Lázně. Vedení města ale uvažuje o tom, že povolenky zruší a zvolí jiný způsob omezení dopravy. Místostarosta Jiří Chval uvedl, že by před lázeňským územím nainstalovali závoru, kde by se vybíralo „vstupné”, a ti, kteří zde bydlí, by mohli mít například pager.

Lázně ale poplatky zrušit nechtějí. Jsou totiž dobrým příjmem do městského rozpočtu. Strážníci v Karlových Varech totiž každý rok vydají přes třicet tisíc jednorázových a celoročních povolenek. Řidiči za ně městu zaplatí zhruba pět milionů korun.