Od 1. ledna 2007 platí nový zákon o sociálních službách

Nastal převrat v sociálních službách – platí totiž nový zákon. Lidé, kteří nejsou soběstační, ať už kvůli zdravotnímu postižení či věku, si mohou vybrat, kdo jim bude poskytovat služby - zda rodinný příslušník, nebo instituce. Část klientů přitom dostane více peněz než dosud, někteří ale méně. Už koncem roku vládla mezi všemi nejistota. Lidem i úřadům chyběly informace.

Přestože nebyl úřední den, v pobočce ostravského magistrátu se dveře netrhly. Požádat o příspěvek podle nového zákona přicházeli hlavně lidé, kteří dosud žádnou dávku nedostávali. „Lidé jsou zmatení,” říká vedoucí odboru sociálních věcí ostravského magistrátu Jaroslava Rovníková.

Na šest tisíc lidí z Ostravy, kteří už pobírali příspěvek na bezmocnost či péči o osobu blízkou byli takzvaně překlopeni do první, druhé či třetí kategorie a dostanou od dvou do osmi tisíc korun.

Nové žádosti i žádosti o čtvrtou kategorii, kde je pro nesoběstačné klienty příspěvek 11 000, teď budou posuzovat sociální pracovníci a taky posudkoví lékaři.

Nový příspěvek na péči by měli lidé dostat v druhé polovině ledna. Musí ale reagovat na oznámení úřadů a sdělit kam a komu má být příspěvek vyplacen.