Muzeum knižní vazby v Lokti je v ohrožení

Sokolovsko - V Lokti na Sokolovsku se rozhoduje o existenci Muzea knižní vazby. Jeho zakladatelé už nechtějí provoz muzea dotovat z vlastních peněz. Pokud se o expozici nezačne starat město, o unikátní knižní vazby přijde. Muzeum v Lokti založila před pěti lety na žádost města rodina uměleckého knihaře Jana Soboty. Ačkoli je stálá expozice v přízemí loketské radnice, podle Soboty to ale bylo právě město, které se v minulosti o muzeum nestaralo.

„Muzeum v podstatě živořilo, protože to není masová záležitost, že by tam chodily tisíce lidí jako na hrad,” říká umělecký vazač knih Jan Sobota, spoluzakladatel muzea.

Expozice nevíc nemá dodnes oficiální statut muzea. „Aby vůbec se dalo žádat o nějaký dotace, tak to muzeum musí být existující muzeum, nejen vymyšlený, který vlastně žije z toho, že pro něj zadarmo někdo něco dělá,” vysvětluje Jan Sobota.

„Toto je jediný muzeum se stálou expozicí na světě a nebylo to snadný vybudovat,” dodává k tomu další spoluzakladatelka muzea Jarmila Sobotková.

Unikátní expozice nabízí sbírku uměleckých knižních vazeb 20. století a k vidění tu je i malá knihařská dílna. Více než 90 procent exponátů sem věnovali samotní knihaři.

Jan Sobota potvrdil, že knihy jsou darované městu s tím, že muzeum bude stále funkční. Pokud by přestalo fungovat, tak se musí všechny exempláře vrátit původním majitelům.

Situaci se teď snaží vyřešit nové vedení loketské radnice. Protože podle starosty existenční problémy řeší i místní knihovna, chtěli by radní muzeum s knihovnou sloučit.

„To řešení by spočívalo v tom, že bychom stávají knihovnu přestěhovali do přízemí loketské radnice, a tím zachovali i muzeum knižní vazby,” přibližuje plány starosta Lokte Jaroslav Hlavsa.

O sloučení muzea s knihovnou a záchraně unikátní expozice by mohlo zastupitelstvo rozhodnout už začátkem roku.