Větrným elektrárnám v Plzeňském kraji zvoní hrana

Plzeňsko - Stavitelé větrných elektráren se bouří proti rozhodnutí Plzeňského kraje, který nesouhlasí s výstavbou žádné větrné elektrárny na svém území. Podle podnikatelů je to diskriminační politické rozhodnutí odporující současným trendům. Rada kraje svojí nechuť k větrným elektrárnám zdůvodňuje ochranou krajinného rázu.

Žádné větrné elektrárny v Plzeňském kraji nechceme. Rozhodnutí krajské rady vítají památkáři a některá občanská sdružení - odmítají ho podnikatelé, kteří do příprav projektů investovali čas a peníze.

„V plzeňském kraji větry nejsou tak silné,“ vysvětluje stanovisko Plzeňského kraje hejtman Petr Zimmermann (ODS). „Preferujeme jiné typy obnovitelných zdrojů - jako jsou vodní elektrárny a biomasa. Zdá se nám, že větrné elektrárny se do krajinného rázu nehodí,“ podporuje hejtmana krajský radní Boris Kreutzberg (KDU-ČSL).

Podnikatelé kritizují politiky z krajského úřadu za to, že jejich projekty zastavili až teď. Těsně před dokončením. „To je velice nepříjemné pro všechny, kdo na těch projektech pracovali - je v tom neuvěřitelně velká spousta peněz a času,“ zlobí se stavitel větrné elektrárny Michal Kolář. „My jsme se nikomu nezaručili, že mu zaplatíme myšlenkové nebo jiné úsilí,“ odráží kritiku hejtman Zimmermann.

Ani ekologové nejsou zajedno. Někteří se zastávají krajiny, jiní zase alternativní energie. Jako řešení navrhují kompromis. Přísné posuzování jednotlivých projektů větrných elektráren, ne jejich plošný zákaz. „Odmítnout stavbu větrných elektráren v celém kraji je velmi nešťastné a nekoncepční,“ tvrdí Jan Rovenský z Greenpeace. Zástupce investora Vladimír Kolenatý si myslí, že by stavbám větrných elektráren měl ve finále dávat požehnání stát.

Podle krajského úřadu nejsou větrné elektrárny natolik energeticky výhodné, aby se kvůli nim vyplatilo ničit krajinu.