Občanské sdružení Český západ sklízí úspěchy

Dobrá Voda - Občanské sdružení Český západ z Dobré Vody u Toužimi ví, jak řešit problematiku Romů. Ovšem nejen teoreticky. Skvělými výsledky se může pochlubit i v praxi. Více než polovina tamních Romů má díky němu práci. Opravili si domy, ve kterých bydlí, a zvolili první samosprávu.

Před šesti lety připomínaly paneláky v Dobré Vodě Matiční ulici v Ústí nad Labem. Dnes jsou opravené. Rodiny, které v bytech bydlí, je koupí. Český západ dokáže obstarat peníze z nejrůznějších dotací. Hlavní úspěch ale spočívá v tom, že dokáže přesvědčit místní Romy, aby si domy opravili. Tak vznikl i odpolední klub pro dojíždějící školáky.

Ředitelka OS Český západ Jana Kosová upřesnila, že v současné době pracuje 58 procent dospělých místních Romů. Český západ organizuje rekvalifikace i zájmovou činnost dospělých i dětí. Školáky, kteří to potřebují, doučuje. Kvalitní práci občanského sdružení uznala i ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (SZ).

Český západ pořádal den otevřených dveří, na který prostřednictvím médií i osobními dopisy pozval romské předáky, lidi, kteří pracují s romskými komunitami, i veřejnost. Nepřišlo však více než pět lidí, jak potvrdila Jana Kosová. O jeho zkušenosti neprojevili zájem třeba státem placení romští asistenti, kteří působí v ghettu ve Wolkerově ulici v Chebu. Jejich práce viditelně úspěšná není.

Zájem neprojevili ani romští předáci a sociální kurátoři, kteří se v poslední době marně potýkají s agresivitou a výtržnostmi dětí z karlovarské ubytovny Drahomíra. Pozoruhodné je motto občanského sdružení Český západ - působit tak, aby nemuselo být.