V Karlových Varech musí lidé po sérii zemětřesení opustit poškozený dům

Karlovy Vary - V Karlových Varech musí po sérii několika zemětřesení opustit lidé obytný dům v Anglické ulici. Jeho statika je natolik narušená, že by se mohla budova zřítit. Město, jemuž dům patří, proto lidem sehnalo náhradní byty a mohou se okamžitě stěhovat.

Dům v Anglické ulici má dva vchody a hrozba zřícení se týká jedné poloviny objektu. Jeho stav se zhoršuje už delší čas, a proto byly na fasádu před pěti lety umístěny speciální detektory. Právě ty v uplynulých dnech praskly. Statici došli k závěru, že je dům ohrožen.

Podle statika Josefa Plašila není možné určit, jestli se na současném stavu budovy skutečně podepsalo zemětřesení. K tomu by byla nutná podrobná analýza objektu, která za současného stavu není možná. Plašil se domnívá, že jde o souběh více faktorů. Chyba se mohla stát kdysi i při zakládání stavby. „Ale jasné je, že je nebezpečná,“ dodal statik.

Šest rodin z ohrožené poloviny domu si už náhradní byty v Karlových Varech vybralo. Dům město opravovat nebude, vzhledem k poškození to nemá smysl, konstatoval Hybner. Stejný osud, tedy stěhování, čeká patrně také dalších šest rodin z druhé poloviny budovy. „Pravděpodobné je, že ji zbouráme celou. Opravovat jednu půlku a druhou zbourat by bylo technicky neřešitelné,“ dodal Hybner. Nájemníci domů jsou nešťastní. V noci se bojí a mají strach, že by třeba budova mohla spadnout.

Současný stav budovy případná zanedbaná údržba neovlivnila. V blízkosti domu dlouhodobě unikala voda z poškozeného potrubí. Ta nejspíše zatékala do podloží a objekt podemlela. Ten už potom mnohem hůře čelil další otřesům z okolí.