Stromy u silnic na Vsetínsku ohrožují řidiče

Vsetínsko - Ochránci přírody, kteří zkontrolovali více než 500 stromů hlavně v horských úsecích Beskyd, zjistili, že stromy u silnic na Vsetínsku ohrožují řidiče. Mnohé z nich jsou shnilé a hrozí, že spadnou. O špatném stavu některých stromů už ochránci přírody jednali se silničáři. Ti je proto postupně vykácejí a vysadí nové.

Silnicí z Valašského Meziříčí směrem na Rožnov pod Radhoštěm a česko-slovenské pomezí denně projedou tisícovky aut. V těsné blízkosti mezinárodní silnice stojí stromy, mnohé z nich jsou staré a nemocné, jak poukázal Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody. Ochránci přírody postupně zkontrolovali více než 500 stromů.

Nejenom mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm, ale i mezi Valašskou Polankou a Pozděchovem jsou mnohé stromy ve špatném stavu. Milan Orálek informoval, že stromy tady byly vysázeny v 60. a 70. letech, kdy nebyl tak velký provoz. V horských úsecích Vsetínska stromy v silném větru nebo při sněhové bouři padají na cesty velmi často.

O nebezpečí těchto dvou úseků hovořila i tisková mluvčí Policie ČR Vsetín Ludmila Brousilová. Karel Chudárek ze zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic ČR sdělil, že v horizontu pěti let by měly být vysazeny stromy nové. Všechno teď závisí na finančních prostředcích.