Pernolec je obec plná rarit. Teď mají cvrnkaliště

Pernolec (Tachovsko) - V malé vesničce Pernolci na Tachovsku nenajdete ani obecní úřad nebo restauraci, o to víc tu ale mají kuriozit. Nyní se chlubí dalším unikátem, postavili cvrnkaliště. Cvrnkaliště však ale není zdaleka jedinou raritou, kterou se obec může pochlubit, obec je totiž už třikrát zapsaná v české knize rekordů.

Pernoleckému občanskému sdružení se podařilo získat dotaci na zvelebení obce a místní lidé si přáli postavit něco pro děti. Marek Lácha z Občanského sdružení Pernolec uvedl: „Hřiště jsme si postavili svépomocí sami. V Pernolci je nyní 58 obyvatel a máme tu 8 malých dětí.“ Vybudovat klasické dětské hřiště by podle místních bylo příliš problematické, protože musí splňovat celou řadu přísných evropských norem. A tak si v Pernolci poradili po svém. „To je první cvrnkaliště v Evropě, budou muset přijet z Bruselu, změřit si to, znormovat a podle toho budou dělat ostatní cvrnkaliště v celé Evropě,“ dodal další člen sdružení Pavel Ryba. Marek Lácha doplnil, že cvrnkaliště je možné využít ke cvrnkání kuliček a na pétangue. Děti tu mají pískoviště a přes léto zde bude pověšená lezecká síť."

Cvrnkaliště ale není zdaleka jedinou raritou, kterou se obec může pochlubit. Pernolec je například nejmenším místem na světě, které má vyraženou svoji stříbrnou pamětní minci. Další rekord souvisí podle Pavla Ryby s návštěvností: „Za měřenou dobu, což bylo 10 hodin, nás navštívilo 1 414 návštěvníků. Při tehdejším počtu obyvatel 56 lze lehce spočítat, že to je 25 a čtvrt návštěvníka na jednoho stálého obyvatele. Marek Lácha poukázal na další raritu obce: “Pernolecké koloseum je první přírodní divadlo v tak malé obci."

Rekordní je i místní zahrádkářské sdružení, s 11 členy ze čtyř rodin jde o nejmenší organizaci zahrádkářů v Česku.