Lidem v Radobyčicích u Plzně mizí voda ze studní

Plzeňsko - Sice šetří každý litr, ale situace se zhoršuje. Plzeň, pod kterou obec Radibyčice spadá, slíbila už před lety vodovod, který by problémy s mizením vody ze studní vyřešil. Zatím je však jen v části obce. Podle obyvatel Radobyčice pomalu vysychají. Na večerním setkání obyvatel s vedením Plzně v místní sokolovně byl plný sál.

Vedení Plzně vodovod slíbilo, ale termín, kdy se má začít stavět, zatím ne. Primátor Plzně Pavel Rödl (ODS) předpokládá, že komise Státního fondu životního prostředí přizná dotaci pro kanalizaci. Zároveň by se měl stavět i vodovod. Starosta Plzně Jiří Strobach (ODS) dodal, že půjde o investici většího, dlouhodobějšího významu.

Nejkritičtější byla situace s vodou před rokem ve východní části obce. Lidé pro ni museli dokonce chodit do cisteren, a tak Plzeň rychle zavedla provizorní vodovod. Teď chtějí vodu a kanalizaci také ostatní. Podle odborníků je příčinou ubývání vody ve studních suché počasí, zvýšená spotřeba domácností a velký nárůst vrtů na stavebních pozemcích.