Radnice v Chodově staví byty pro mladé

Sokolov - Radnice v Chodově na Sokolovsku se odhodlala vyřešit bytovou situaci ve městě zcela novým způsobem. Poskytla levně pozemky, našla soukromou firmu, která zaplatila stavbu a dotace ze státního rozpočtu doplnila investici. Přestože se zastupitelům zdála akce zpočátku riziková, dnes ji považují za ideální řešení. V první fázi vzniknou čtyři obytné domy.

V Chodově na Sokolovsku žije čtrnáct a půl tisíce lidí. Podobně jako v jiných městech se i tady potýkají s nedostatkem bytů. Blízko je odsud do Sokolova i do Karlových Varů. „Především mladí lidé mají zájem o bydlení v Chodově. Je to asi s ohledem na to, jak se tady rozšiřuje průmyslová zóna,“ domnívá se místostarosta Chodova Stanislav Pochman.

Radnice se proto před rokem dohodla se soukromým investorem na výstavbě nových domů. Dva z nich už stojí a nabízí celkem šestnáct bytů včetně garáží. Cena jednoho z nich se pohybuje od jednoho a půl do dvou milionů korun. „Jsou tu byty 1+2 a 1+3, ty 1+2 mají zhruba 70 metrů čtverečních a ty 1+3 jsou tak 100 metrů čtverečních,“ říká majitel stavební firmy Milan Hubert.  

Město poskytlo pozemky, firma zaplatila stavbu domů a podařilo se získat i dotace ze státního rozpočtu. „Stát se podílel částkou dva a půl milionu korun na investici do komunikací v okolí tohoto bydlení a do veřejného osvětlení,“ uvádí poslanec Parlamentu ČR Lubomír Suk. „Je to úplně poprvé, kdy jsme se rozhodli pro tuto formu, to znamená levný prodej pozemků za určitých podmínek. Myslím si, že se to osvědčilo,“ je přesvědčen místostarosta Pochman.

Přesvědčit k tomu zastupitele ale nebylo podle místostarosty jednoduché. Báli se hlavně spekulací s levnými pozemky. „Města většinou disponují pozemky, ale nedisponují prostředky na to, aby realizovala tu rozsáhlou investici. Soukromí podnikatelé zase mají finance a nemají přístup k pozemkům. Myslím, že tato kombinace za podpory státu je úplně ideální,“ uzavírá poslanec Suk.

O nové byty mají podle investora z devadesáti procent zájem rodiny s dětmi. Další dva domy by měly ve stejné ulici stát už příští rok.