Nepřizpůsobiví obyvatelé Chebu pokutují turisty z Německa

Cheb - Nový zdroj příjmů vynalezla skupinka nepřizpůsobivých obyvatel v Chebu. Vydávají se za policisty a vybírají pokuty. Zaměřují se výhradně na turisty z Německa, ti totiž většinou zaplatí a o víc se nestarají. Skutečná policie podvodníky odhalila díky kamerovému systému.

Na rohu Evropské třídy a Dukelské ulice nasadili skuteční strážníci městské policie botičku za nedovolené parkování. To zbystřili dva návštěvníci z blízké herny, počkali na německého turistu a šli si pro pokutu. Kamerový systém všechno zaznamenal. Operátor kamerového systému Městské policie Cheb Pavel Mrtýnek uvedl: „Jeden se začal vydávat za tlumočníka kriminálky, druhý vystupoval jako městská policie. Němec jim na to skočil, vytáhli z něj 50 eur.“ Operátor poslal na místo hlídku, když přijížděla, utekli podvodníci do herny. Mluvčí okresního ředitelství PČR v Chebu Ladislav Böhm doplnil: „Vylákali na cizinci pokutu ve výši, která je přestupkovou hodnotou.“

Podvodníci se zaměřují většinou na sexturisty, které je možné pokutovat na základě vyhlášky o zákazu prostituce na území města. Kalkulují s tím, že postižení raději zaplatí podvodníkovi, než by riskovali ostudu. Zástupce ředitele Městské policie Cheb Ladislav Svobodník vysvětlil: „Pasáci zpravidla objíždějí místa, kam s prostitutkami zajíždějí němečtí občané a tam se je snaží kasírovat.“

Případ, kdy to falešní policisté opravdu přehnali, se stal ve Vrázově ulici v Chebu, kam si pouliční prostitutky vozí zákazníky. Tady chtěli podvodníci od jednoho sexturisty 15 tisíc korun. On usoudil, že je to příliš vysoká cena a zavolal skutečné policisty.

Policie České republiky eviduje za poslední dva roky šest případů, kdy se podvodníci vydávali za policisty, městská policie se s podobnými případy setkává ještě častěji. Mluvčí obou složek soudí, že se přitom jedná jen o špičku ledovce, většinu případů totiž poškození neohlásí.