Praktičtí lékaři a ambulantní řetězce rozehrávají boj o pacienty

Karlovy Vary - Vedle praktických lékařů, kteří v padesátitisícových Karlových Varech provozují soukromé ordinace, se ve městě začínají objevovat nové ambulantní řetězce s celostátní působností. Před rokem zde svou činnost zahájila společnost Moje ambulance, nyní ohlásila nástup MediClinic, další ze zdravotnických řetězců. Konkurenční boj o karlovarské pacienty se začal přiostřovat poté, co nová společnost MediClinic oznámila, že plánuje skupovat zavedené ordinace od soukromých lékařů.

Většina občanů západočeského města dochází do malých privátních ordinací. Atraktivní nabídka společnosti Moje ambulance, která dosud spravuje středisko se dvěma ordinacemi, zatím oslovila pouze malou část obyvatel. Slibované výhody, jako možnost objednávek a konzultaci po internetu či sms, zatím hodlá využít na 2 500 pojištěnců. Ti pochopitelně museli ukončit registraci u předchozího lékaře.

Provozovatelé soukromých ordinací jsou tak nuceni k rozhodnutí, zda setrvat na volné noze a potýkat se s možným úbytkem svých pacientů, nebo se stát zaměstnanci řetězců. „Tímto úkonem by se citelně narušil vztah rodinný lékař-pacient, který je podle mě nenahraditelný,“ uvádí soukromá lékařka z Karlových Varů Alena Šimurdová.

Nový řetězec MediClinic se nechystá zaměřit pouze na město a plánuje rozšíření ordinací do celého kraje. Strategie skupování soukromých lékařských stanic se zaměřuje především na věkovou skupinu lékařů od padesáti do šedesáti let, tedy těch, kteří začínají uvažovat o důchodu. Lékař se tak přes noc stane ze soukromníka zaměstnancem. Kraj již oslovil několik desítek mediků, kteří chtějí se společností spolupracovat, jak uvedla marketingová ředitelka MediClinic Petra Kopecká.