Liberecký kraj chce přehodnotit slučování středních škol

Liberec - Nové vedení Libereckého kraje chce provést důkladný audit a znovu se zamyslet nad slučováním středních škol, které tam začalo před dvěma lety. V rámci takzvané optimalizace tam zanikla čtvrtina středních škol a učilišť. Podle nového hejtmana to bylo někdy zbytečně.

Proti slučování škol protestovali učitelé a žáci na různých místech Libereckého kraje. Největší odpor byl v Turnově. Spojení obchodní akademie a hotelové školy s integrovanou školou na druhém konci města neměl podporu ani u studentů ani u radnice. „Nelíbí se nám, že budeme spojeni s učňovskou školou. Úroveň naší školy se sníží,“ vysvětloval zhruba před 18 měsíci student obchodní akademie v Turnově Karel Mareš. „V podstatě je to ze strany krajského zastupitelstva na nás podraz,“ zlobila se v této souvislosti zástupkyně rodičů Jarmila Marešová.

Podobně to vidí i nová krajská vláda. Ta chce proto provést audit, který zhodnotí, jestli slučování škol bylo opodstatněné, nebo ne. V případě Turnova teď přitom radní museli sloučení škol od prvního ledna potvrdit, i když právě tady je podle nich situace nejhorší. „Kdybychom nyní zastavili slučování škol, tak bychom se dostali do situace, že by se zastavilo jejich financování. A to jsme nemohli dopustit, proto všechno přehodnotíme,“ slibuje hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Podobný obrat čeká i projekt Centra vzdělanosti Libereckého kraje. Na bývalé výstaviště v Liberci se měly sestěhovat čtyři střední školy, které měly kromě běžné výuky zajišťovat i programy celoživotního vzdělávání pro veřejnost. „Měl by tam být postaven ještě domov mládeže, kde by mělo být asi pět set míst, dále společná tělocvična, jídelna, velký parking,“ vypočítával na jaře 2008 dnes už bývalý radní Petr Doležal.   

Náklady na centrum odhadoval kraj na jednu miliardu 300 milionů korun. Nová krajská rada ale považuje projekt za megalomanský a nepotřebný. „Celoživotní vzdělávání potřebují všichni a nám se moc nelíbí centrum vzdělanosti jako výstavba budov a množství betonu,“ vysvětluje náměstkyně libereckého hejtmana Lidie Vajnerová. „Současná vůle je využít ty peníze někde jinde,“ uzavírá hejtman Eichler.

Revizi optimalizace sítě středních škol chce mít kraj hotovou do půl roku.