Kdo koupí chátrající památku?

Plzeň - Za zničení vzácné barokní sýpky a bývalého kostela Bijadla u Merklína padl trest. Roční podmínku dostal její majitel, který památku před dvěma roky spekulativně koupil. Zajímal ho vzácný krov, který vzápětí prodal. Památka bez střechy rychle chátrá.

Vzácná barokní sýpka Bijadla měla pro majitele zřejmě jen cenu dřevěného krovu. Právě ten totiž okamžitě po koupi sýpky demontoval a obratem prodal. Dnes už je památka dva roky bez střechy a rychle chátrá. "Přežilo to Josefa II., přežilo to socialismus a teď to takhle vypadá, stěžuje si obyvatel Zemětic Václav Hrabák.

Soud majitele za zničení památky odsoudil k roční podmínce. „Trest, který dostal od soudu, je spíš morálním apelem a upozorněním na to, že k památkám se nelze chovat protizákonně,“ upozorňuje Michal Černý z Národního památkového ústavu v Plzni. „Měl by to dát do původního stavu. Jedině takový trest by měl smysl,“ soudí Václav Hrabák.

Přestože pana Šoltyse úřady neustále vyzývají k zabezpečení jím poničené památky, nic se neděje. „On tyto povinnosti zatím neplní,“ přiznává Michal Černý. „Přikryl jsem tam ty obvodové stěny plachtou, aby to nevětralo. Na další opatření bohužel nemám peníze,“ uvádí majitel Martin Šoltys.    

Výsledkem těchto „opatření“ je pouze igelit zatížený cihlami. Majitel se netají tím, že ho Bijadla bez krovu vůbec nezajímají. Kupoval jen dřevo. Teď by památku někomu klidně věnoval. Není ale komu. „Sháním někoho, kdo by to koupil, ale nějak se mi to nedaří. On to nechce nikdo ani zadarmo,“ tvrdí Martin Šoltys. „Nezbývá, než doufat, že tuto situaci majitel nějak vyřeší,“ uzavírá Michal Černý.  

Budoucnost památky zůstává stále velmi nejistá. Památka se střechy jen tak nedočká a nadále rychle chátrá.