Členové Hnutí DUHA sledují vlky, medvědy a rysy žijící v Beskydech

Beskydy - Členové Hnutí DUHA se snaží nejen zjistit celkový počet těchto šelem na česko-slovenském pomezí, ale i prozkoumat, jak působí na ostatní lesní zvěř. Ke spolupráci vybízejí také turisty. "Výskyt chráněných šelem - území sledují dobrovolné hlídky" - takové označení rozmisťují ochránci přírody v Beskydech.

Beskydy jsou jediným místem v České republice, kde se vlci, rysi a medvědi vyskytují zároveň. Nejenom jejich stopy, ale i počty stržené zvěře budou přibližně dvě zimní sezony dobrovolné hlídky sledovat. Člen vlčí hlídky Michal Bojda popsal, že kořist se fotograficky zdokumentuje a pokud je to možné, zanechá se na původním místě nálezu.

Mapování stop i stržené zvěře je součástí nového projektu Hnutí DUHA nazvaného Soused vlk. Jeho cílem je komplexní ochrana velkých šelem v Beskydech. Ochránci přírody mají i nepřetržitou telefonní linku, na kterou mohou lidé volat. Miroslav Kutal z Hnutí DUHA sdělil, že pokud nálezce hnutí informuje do jednoho dne od nálezu, má nárok na finanční odměnu nebo upomínkový předmět s tematikou velkých šelem.