Nařízená dovolená skončí v karlovarské porcelánce dřív

Karlovy Vary - Z firmy Karlovarský porcelán, na kterou soud kvůli dluhům vyhlásil konkurz, přišla před Vánocemi dobrá zpráva. Vedení stáhlo část zaměstnanců z nařízené celozávodní dovolené, která pro téměř jedenáct set lidí začala 19. prosince a měla trvat minimálně měsíc. Společnosti se podařilo najít odbyt ve Švédsku. Lidé dnes dostali alespoň polovinu z dlužných platů za listopad.

Vedení karlovarského porcelánu stahuje od 6. ledna z dovolené v první fázi asi stovku malířek a dekoratérek v závodech Nová role a Klášterec nad Ohří kvůli zakázce pro odběratele ze Švédska. Později povolá i obsluhy vypalovacích pecí a další výrobní dělníky. Celozávodní dovolenou 1100 zaměstnanců tak zkracuje z původně zamýšleného 27. ledna na 19. ledna.

Lidé vnímají zprávu jako pozitivní signál, v porcelánkách vládne značná existenční nejistota - firma je totiž v konkurzu. Dluží hlavně bankám a dodavatelům energií miliardu čtyři sta miliónů korun. Věřitelé mohou být uspokojeni po ukončení výroby a rozprodání movitého i nemovitého majetku. Může se ovšem také najít kupec, který zachová výrobu.

Nová zakázka je pro výbornou zprávou také pro zdejší pracovníky. „Zaměstnance porcelánky čeká i relativně příjemné překvapení - firma jim dnes vyplatila polovinu z prozatím dlužených mezd za měsíc listopad,“ uvedl redaktor ČT Zdeněk Soukup. Na začátku týdne přitom pracovníkům přišel teprve doplatek za říjen. Insolvenční správce Tomáš Čermín ale vybízí k opatrnému optimismu: „Od 6. ledna se zahajuje kampaň, která má za cíl zmapovat, jestli existují reální zájemci o firmu. Zatím nemám žádnou poptávku od nikoho, kdo by měl zájem porcelánku provozovat dál.“

Insolvenční správce i management chtějí za každou cenu udržet výrobu do konce března, kdy má být známo, jak konkurz skončí a zda se najde nový majitel.

Krachující Karlovarský porcelán a. s.
Zdroj: ČT24