Začíná odstávka Vřídelní kolonády

Karlovy Vary - Letošní odstávka Vřídelní kolonády v Karlových Varech bude o dva týdny delší než obvykle. Má se uzavřít i unikátní síť potrubí. Ta rozvádí vodu do lázeňských domů. Řada z nich kvůli tomu dokonce omezí poskytování procedur.

Vřídlo, které je nejznámějším karlovarským pramenem, už v polovině ledna přestane tryskat. Správci postupně uzavírají kohoutky u všech karlovarských pramenů každý rok ve stejnou dobu. „Všechna zařízení, kterými protéká vřídelní voda, se nám zanášejí. Hlavním smyslem té odstávky je odstranit inkousty (nánosy) uvnitř potrubí,“ informuje ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Karlovy Vary Milan Trnka.  

Pro více než dvě desítky lázeňských domů to znamená i přerušení dodávek termominerální vody. Musí tak omezit procedury nebo hledat náhradní řešení. „Touto odstávkou přijdeme řádově o nějakých 2 760 koupelí,“ uvádí lékařská ředitelka Alžbětiných lázní Stanislava Maulenová. „Nahrazujeme to teplou užitkovou vodou, to znamená, že musíme připravit naše zařízení na přepojení,“ říká ředitel Lázní III Milan Koula.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Letos bude navíc odstávka nejdelší za posledních pět let. Celých čtyřicet dní bude trvat obnova šesti výměníků, pomocí kterých se vytápí Vřídelní kolonáda. „Ta voda tam proudí už od sedmdesátých let a ty výměníky jsou zcela dosloužilé. Proto je nahradíme moderní technologií,“ uvádí ředitel Milan Trnka.

Správa léčivých zdrojů a kolonád také uvažuje o tom, že ještě letos léčivou vřídelní vodu pro všechny své odběratele zdraží. Cena 49 korun za metr krychlový vzroste asi o 10 procent. „Několik let dozadu jsme nezdražovali, nicméně náklady neustále rostou,“ vysvětluje zvýšení ceny Milan Trnka. „Radost z toho určitě nemáme, protože se v současné době potýkáme s mnoha negativními ekonomickými faktory,“ přiznává Stanislava Maulenová.

Termální vodu ještě s původní cenou mohou lázeňské hotely opět naplno odebírat od 28. února. To je termín, kdy by měla skončit výjimečně dlouhá odstávka vřídelní kolonády.