Chanovice v Pošumaví nabízejí lidem stavební pozemky zdarma

Plzeň - Chcete si postavit rodinný dům, ale nemáte ještě stavební pozemek, protože pozemky jsou drahé? Tady je řešení. Přestěhujte se do Chanovic v Pošumaví a tam dostanete velkou, zasíťovanou parcelu zadarmo. Řada lidí už toho využila.

Chanovice se snaží, aby vesnice žila. Kdo se přistěhuje a chce stavět, dostane stavební pozemek o velikosti 600 až 1000 metrů čtverečních. Kompletně zasíťovaný a v pěkné lokalitě. Obec už takových zaplatila, zasíťovala a rozdala na dvě desítky, teď připravuje další. „Myslíme si, že pomoci lidem k bydlení je jedna z těch důležitých povinností obcí,“ uvádí starosta obce Petr Klásek.

Parcely jsou výborně vybavené. Plyn, elektřina, vodovod, kanalizace, telefon, asfaltová cesta k hranici pozemku a veřejné osvětlení. Majitelem pozemku se stane ten, kdo už postavil, má v ruce kolaudační rozhodnutí a trvalé bydliště v Chanovicích. „Je to tady fajn. Je tu škola, školka, obchod. Mně se tady bydlí dobře,“ pochvaluje si jedna z nových obyvatelek Chanovic.  

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Lidé na nabídku stavebních parcel zdarma slyší a do Chanovic se přistěhovali z nejrůznějších koutů země. Cena pozemku rozhodla. „Jsme mladí lidé a peněz tolik nemáme. Já jsem navíc ještě na mateřské dovolené,“ dodává mladá maminka. „Přišli lidé například z Klatov, z Plzně, nejdál přišli až z Ústí nad Labem,“ vypočítává starosta Klásek.  

O pozemky v Chanovicích se podle starosty zajímali už i nepoctiví spekulanti, ale žádný z nich parcelu nezískal. „Poté, co jsme měli několik negativních zkušeností s některými vypočítavci, tak jsme začali vybírat kauce. Ty jsou ve výši několika desítek tisíc korun. Ale po splnění podmínek je kauce stavebníkovi vrácena,“ říká starosta Chanovic.   

Na všech pozemcích, které vesnice zájemcům rozdala, už stojí domy. Obecní úřad proto připravuje třicet dalších stavebních parcel.