Nošovická Hyundai údajně nutí své zaměstnance podávat výpověď

Ostrava - Pobočce japonského automobilového koncernu Hyundai Motors Manufacturing na Ostravsku hrozí nepříjemný skandál. Její zaměstnanec Lukáš Orlík z Ostravy tvrdí, že ho firma donutila kvůli krizi podat výpověď. Tuto středu měl podle svých slov dostat od svého nadřízeného ultimátum - Buď dá sám výpověď, nebo se ho firma do tří týdnů zbaví na základě nastrojených přestupků proti zákoníku práce. Pro své šokující tvrzení má dokonce důkaz. Podařilo se mu zaznamenat nahrávku z mobilního telefonu.

Zástupci Hyundaie výtky svého zaměstnance odmítají. Orlík byl podle nich odjakživa problémovým pracovníkem. „Měl celou řadu různých kázeňských přestupků, byly mu vytýkány různé absence a nesprávné postupy chování,“ tvrdí tiskový mluvčí společnosti Hyundai Motors Manufacturing Czech Petr Vaněk. Pořízený záznam hovoru však hovoří o něčem jiném. „ Je mi to líto, opravdu líto. Když máte normálně výpověď dohodou, tak odejdete bez jakéhokoliv poškození. Vy nebudete mít nikde toho černého Petra, když půjdete do dalšího zaměstnání, než když budete mít paragraf 55,“ zní hlas z Orlíkova telefonu.

V automobilce pracoval 9 měsíců a ve středu 7. ledna si podle svého tvrzení tajně nahrál, jak ho šéf nutí podepsat výpověď dohodou. Navíc je přesvědčen o tom, že společnost má již od Vánoc vypracován seznam lidí, kteří mají odejít. „Seznam jsem neviděl, ale za lidmi už chodí groupleadeři a připravují je na to,“ uvedl Orlík.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Kauza se navíc provalila den po tom, kdy Hyundai na tiskové konferenci oficiálně oznámil, že nikoho propouštět nebude. „Oni mi předhazovali, že jsem měl nemocenskou, problémy se zády a říkali, že proto musím odejít, že je krize a takových se musí zbavit,“ dodává poškozený Lukáš Orlík. Nakonec výpověď podepsal, avšak nechce se lehko vzdát. Se svým problémem se už obrátil na inspektorát práce, který je v případě oprávněné stížnosti připraven zakročit. Na doporučení inspektora se Lukáš Orlík chystá v pátek podat na Hyundai žalobu pro neplatnost výpovědi učiněné pod nátlakem.