Vojenské muzeum v Rokycanech ukáže legendární Tatru 111

Rokycany - Legendární nákladní automobil Tatra 111 obohatí expozici vojenského muzea v Rokycanech, jediného na bývalé demarkační linii. Stařičká tatrovka měla skončit ve šrotu. Díky nadšencům z rokycanského klubu ale dostane nový vojenský kabát a za pár měsíců už může dělat parádu na přehlídce. Ještě před tím, než ji budou moci obdivovat milovníci vojenské historie, musí ale projít náročnou renovací.

Vladimír Hobzek z Vojenského historického muzea na demarkační linii podotkl, že takových strojů už v Česku moc nemáme. František Koch na demarkační linii popsal, že tatrovku muzeum odkoupilo za cenu šrotu a doufá, že se ji podaří zachovat pro budoucí generace. Kompletní renovace legendárního automobilu ale zabere stovky hodin práce.

Vladimír Hobzek odhadl celkový čas renovace na jeden rok. Tomáš Koch z Vojenského historického muzea na demarkační linii dodal, že nejvíce práce bude na výrobě původní valníkové verze. Tatra 111 patří k nejslavnějším typům této značky. Díky spolehlivosti a dobrým vlastnostem v terénu si ji oblíbili vojáci i civilní řidiči u nás i v zahraničí. V bývalém Sovětském svazu jí prý dokonce postavili pomník.

František Koch se nechal slyšet, že tento automobil předběhl svou dobu o 20 let. Poprvé má Tatra 111 vyjet z garáže už v květnu. A ještě letos si nejspíš zahraje také ve filmu. Unikátní exponáty rokycanského vojenského muzea totiž hojně využívá česká i zahraniční filmová produkce. Vojenské muzeum na demarkační linii funguje už více než 10 let a k vidění je tu zhruba 160 kusů vojenské techniky.