Stavitelům větrných elektráren na západě Čech začínají lepší časy

Plzeňsko - Nové vedení Plzeňského kraje přehodnotilo plošný zákaz všech větrných elektráren svých předchůdců a nechce kvalitním projektům do budoucna bránit. Michal Kolář už několik let neúspěšně bojuje za stavbu své dvoumegawattové větrné elektrárny na jihu Plzeňska. Předchozí krajská vláda totiž s jeho ani jinými projekty větrníků zásadně nesouhlasila.

Negativní stanovisko pro stavbu větrníků vydal jak bývalý hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (ODS), tak bývalý radní Plzeňského kraje Boris Kreutzberg (KDU-ČSL). Michal Kolář považuje plošný zákaz větrných elektráren na území kraje za nepochopitelný precedens, který ho stál zbytečně mnoho sil a peněz. Podle nové krajské reprezentace větrníkové veto na Plzeňsku skončilo.

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD) se nechala slyšet, že alternativní zdroje energie je třeba podpořit. Staré a zamítnuté projekty větrných elektráren se tedy mohou začít znovu přehodnocovat. Pokud budou kvalitní, kraj jim nebude bránit, jak podotkl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).