Vietnamci v tržnicích ukrývají cigarety stále důmyslněji

Cheb - Stále důmyslnější a lépe maskované skrýše plné nekolkovaných cigaret objevují na asijských tržnicích v pohraničí celníci. Posledním případem je příruční sklad ve stánku na tržnici ve Vojtanově na Chebsku. Celníci v něm objevili skoro pětačtyřicet tisíc kusů cigaret s neplatnými ukrajinskými kolky anebo bez kolků.

K zásobě nekolkovaných cigaret přivedla celníky zákaznice z Německa. U ní našli dva kartony. Ukázala jim stánek, kde je dostala. V něm celníci nejdřív žádné nelegální zboží nemohli najít. „Pes nám signalizoval, že se v objektu nacházejí cigarety. Důkladnou kontrolou prostoru jsme na zemi našli táhlo. Po zatažení se odsunula stěna,“ říká ředitel Celního úřadu v Chebu Roman Šťovíček.

Celníci objevili systém důmyslných pružin a táhel. Říkají, že se s něčím takovým ještě nesetkali. U cigaret, které tady našli, spočítali celníci daňový únik 95 tisíc korun. „Současná praxe ukazuje, že ačkoli je prodejna v tržnici na první pohled v pořádku, stále se zde nelegální zboží nachází,“ informuje mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

Nekolkované cigarety mohou být podle celníků možné prakticky kdekoliv. Ve stáncích, které trhovci kvůli snížené poptávce už ani neotevírají, v různých domech, které si koupili anebo pronajali. Velký sklad nekolkovaných cigaret se našel před časem i v budově vojtanovské radnice. Objeveny byly sklady i výrobny v opuštěných továrnách, v zahradních domcích či kůlnách a garážích. Sedmačtyřicetiletá Vietnamka měla cigarety ukryté za téměř neprodejným potravinářským zbožím.

Za prodej neprocleného zboží hrozí vietnamské obchodnici peněžitý trest nebo dokonce vězení od šesti měsíců do tří let.