Církev na Karlovarsku převádí kostely na obce

Karlovy Vary - Církev na západě Čech pokračuje v převodu kostelů na obce a sdružení. Naposledy získal významnou památku Velichov na Karlovarsku. V kostele má vzniknout muzeum středního Poohří. Nabídky dostávají i další obce. Některé ale na podmínky bezúplatného převodu nechtějí přistoupit.

O novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který patří k výjimečným stavbám svého druhu v regionu, usilovala radnice ve Velichově déle než rok. Podle starostky se totiž obec dokáže o chátrající památku postarat lépe než církev. „Právě záchrana kostela byla tím hlavním důvodem, proč jsme se takto rozhodli. Církev sama už desetiletí o kostel zájem nejevila,“ vysvětluje rozhodnutí starostka Velichova Markéta Moravcová. „Církev zdědila velké množství sakrálních staveb, ale často nemá hmotné prostředky ani personální vybavení na to, aby se o tyto objekty účinně starala,“ dodává generální vikář plzeňského biskupství Robert Falkenauer.

Obec se ale ve smlouvě musela zavázat, že kostel bude dál sloužit i k církevním obřadům. Náklady na rekonstrukci kostela se odhadují na desítky milionů korun. Radnice by ji chtěla s pomocí dotací dokončit do pěti let. „Žádosti o dotace samozřejmě budou směřovat na ministerstvo kultury, případně Karlovarský kraj,“ upřesňuje Markéta Moravcová.

Převod památky na obec ale není vždy tak jednoduchý jako ve Velichově. Církev nabízela darovací smlouvy na kostely v minulosti i dalším obcím. Někde zastupitelé návrhy rovnou odmítli. Jinde, jako třeba v Hroznětíně, měli s kostelem na náměstí jiné plány. „Chtěli jsme budovu využívat k nějakým komerčním účelům, v tomto jsme se s církví nedohodli,“ potvrzuje místostarosta Hroznětína Martin Maleček. „V církevních objektech se nesmí dělat nic, co by bylo v rozporu s učením a morálkou církve, to znamená, že církev jistě nemá zájem na tom, aby se tam třeba dělala výstava pornografie,“ uzavírá Robert Falkenauer.

V Karlovarském kraji v posledních letech církev darovala převážně obcím už 20 kostelů. Bezplatný převod dalších památek, které jsou ve špatném stavu, připravuje.