Šumava nasadila proti agresivním lyžařům skipatroly

Lipno nad Vltavou - Agresivních lyžařů na českých sjezdovkách přibývá a s nimi i nebezpečných úrazů, které způsobují sobě nebo lidem ve svém okolí. Některé takové případy končí i u soudu, to je ale řešení ex post. Aby bylo možné nebezpečí, které často opilí lyžaři a snowboardisté způsobují, zabránit předem, hlídkují v některých šumavských areálech tzv. skipatroly, které bezohledné lidi napomenou, případně ze sjezdovky dokonce vykáží.

Skipatrolu má i lipenský areál. Ze sjezdovky už její příslušníci vykázali desítku lyžařů, často i cizinců. „Nejkřiklavější případ - konkrétně snowboardista, který tady jezdil trochu neomaleně. Byl několikrát varován, poté byl vykázán,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi člen skipatroly Vít Hovorka.

Někdy se ale stane, že neukáznění lyžaři a snowbordisté výzvy skipatroly nerespektují. Pak přicházejí na řadu policisté. „Policejní hlídky se objevují v rekreačním areálu vlastně nepřetržitě,“ informoval Miroslav Máčka z lipenské policie.

Zátahy proti neukázněným uživatelům sjezdovek přinášejí své ovoce. Policie i provozovatelé areálu potvrzují, že si lidé začínají dávat větší pozor na to, jakým způsobem svah sjíždí a zda neohrožují ostatní lyžaře. Proto chtějí policisté i skipatrola ve své aktivitě pokračovat. „Na Lipně lyžují především rodiny s dětmi, proto je jejich bezpečnost na svahu naší největší prioritou,“ podotkl pracovník lipenského areálu Martin Řezáč.

V lipenském lyžařském areálu pomáhá bojovat proti bezohledným lyžařům i policie.
Zdroj: ČT24