V Horním Slavkově byl otevřen pečovatelský dům, zatím ale zeje prázdnotou

Horní Slavkov - Nový soukromý pečovatelský dům pro seniory v Horním Slavkově zůstává zatím prázdný, přestože je takových zařízení v Karlovarském kraji zoufale málo. Provozovatelka Sabina Fialková si to vysvětluje tím, že ji poškozuje nespravedlivé obvinění ze zpronevěry asi milionu korun v podobném zařízení, kde před časem dělala ředitelku.

Nový ústav má 43 lůžek a všechno potřebné pro různě postižené seniory. Připraven je personál i lékařská péče. I když v Karlovarském kraji čeká na umístění přes 1300 lidí, hornoslavkovský dům s názvem Květinka je měsíc po otevření stále prázdný. Provozovatelka Sabina Fialková se nechala slyšet, že za ní chodí klienti, ale kvůli jejímu obvinění se bojí umístnit k ní své rodiče.

Někteří lidé vidí za nezájmem klientů i způsob, jakým chce Sabina Fialková pečovatelský dům financovat. Klient zaplatí za denní péči 400 korun. Fialková ale od každého požaduje i jednorázovou, takzvanou vybydlovací kauci. Z ní se každý měsíc odečítají dva tisíce korun na údržbu lůžek, nový nábytek, ložiny a další materiál. Říká, že některá zařízení mají i vyšší.

Předsedkyně Krajské rady humanitárních organizací Karlovarského kraje Pavla Andrejkivová sdělila, že se s takovou kaucí ještě nesetkala. Lidé z okolí poukazují i na nevábný vzhled budovy a jejího okolí, kde je umístěn areál bývalé továrny. Starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (ODS) si však nemyslí, že to je hlavní problém.

Krajský úřad a ministerstvo práce letos přiznali Sabině Fialkové na provoz pečovatelského domu více než milionovou dotaci.