V centru Plzně se objevila hejna ryb

Plzeň - Řeka Radbuza připravila lidem v centru Plzně zvláštní podívanou. Z nábřeží jsou vidět tisíce zimujících ryb. Rybářský svaz ale z unikátní atrakce moc velkou radost nemá. Do středu města je totiž zahnali kormoráni a pytláci teď ryby snadno loví. Na ryby se místní ale nechodí jenom dívat, někteří využívají neobvyklé situace právě k pytlačení.

V posledních dnech se řeka Radbuza vyčistila natolik, že je vidět všude skoro až na dno. Lidem se tak nabízí netradiční podívaná - všude jsou vidět velká hejna ryb, a to i uprostřed města. Podle rybářů se ryby ukrývají v rušné civilizaci před kormorány, kteří je jako nekompromisní lovci neustále pronásledují. Vytáhli proto po řece až do nejrušnějších míst civilizace, kam si plachý kormorán za nimi netroufá.

Rybáři, kteří v zimě k vodě nechodí, se schází na nábřeží na ryby alespoň dívat, podobně jako do zoologické zahrady na expozici Česká řeka. Je to podle nich opravdu netradiční podívaná, kterou nikdo ani z minulosti nepamatuje. Je možno podívat se nejen na kapry, ale i na parmy a jilce.

S touto raritou však přichází i problémy. Velké množství ryb už přilákalo velké množství pytláků, kteří se je snaží z nábřeží různými nepovolenými způsoby chytat. „Pošlu tam víc lidí z rybářské stráže, nic jiného pro to nemůžeme dělat. Hájení toho místa ze zákona není možné“ krčí rameny člen Českého rybářského svazu Jiří Čermák.