Cizinci tvrdí, že jim plzeňská agentura nezaplatila za práci

Plzeň - Před sídlem První Pracovní agentury v Plzni se dnes sešlo asi 80 lidí, z nichž většinu tvořili cizinci. Agentura jim podle jejich tvrzení již poněkolikáté řádně nevyplatila mzdy. Ta se ale ohradila tvrzením, že desítkám žadatelů nic nedluží a že podle smluv výplaty obdrželi. V souvislosti s dopady hospodářské krize a rostoucí nezaměstnaností se přitom řada z nich potýká s vážnými existenčními problémy.

Skupina klientů plzeňské pracovní agentury, kterou tvoří vedle Čechů třeba pracovníci z Bulharska, Rumunska či Mongolska se shoduje na tom, že vedení První Pracovní jim několikrát odložilo výplatu mzdy, kterou nakonec vůbec nedostali. Tatiana Mandíková z plzeňské kontaktní skupiny pro cizince uvedla pro ČT, že většina z nich nedostala mzdu již za listopad minulého roku. „Zůstali jsme bez peněz už na Vánoce,“ říká jedna ze zaměstnankyň Alena Velčeva z Bulharska.

„Podle smluv měli lidé výplaty vyplaceny,“ oponuje Roman Smik z První Pracovní s.r.o. s tím, že popírání této skutečnosti je pouze jejich tvrzení. Zaměstnanci agentury se ale odvolávají na SMS zprávy, které mají uloženy ve svých telefonech a které jim opakovaně sdělují odklad výplaty mezd.

Generální ředitel agentury Jan Drtina takový postup popírá: „My jsme nikomu nic takového neposílali.“ SMS zprávy považuje za snadno manipulovatelný, a tedy nevěrohodný důkaz. Drtina tvrdí, že nesplněný závazek má jeho agentura vůči 8 lidem, kterým má ještě vyplatit mzdové bonusy. Ostatní prý dostali výplaty odpovídající podepsaným smlouvám.

SMS odkládající výplatu mzdy
Zdroj: ČT24