Sdružení chtělo vzdělávat Romy, teď asi skončí u soudu

Praha - Projekt vzdělávání mladých Romů v Karlovarském kraji zřejmě skončí u soudu. Romské občanské sdružení Karlovy Vary chtělo pomoci získat mladým Romům maturitu. Podle kraje ale sdružení porušilo pravidla a proto byl projekt zastaven. Navíc má vrátit skoro milion korun. Romové ale peníze vrátit nechtějí a tvrdí, že nepochybili.

Cílem Romského občanského sdružení Karlovy Vary, na který stát i kraj chtěly dát přes dva miliony korun, byli mladí Romové s maturitou. Kontrola krajského úřadu ale zjistila, že sdružení nezorganizovalo ani přípravný ročník, přestože mu už byly proplaceny faktury za téměř milion korun hlavně za mzdové náklady lektorů a učitelů nebo cestovné. Proto kontroloři projekt zastavili. „Ani v jednom případě bohužel nedošlo k tomu, že by ti žáci dostudovali, že by odmaturovali, takže ten projekt nesplnil svůj účel, což nás velmi mrzí,“ prohlásil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. „Bylo špatně vedeno účetnictví a ve své podstatě nebylo prokázáno, že finanční prostředky byly čerpány na to, co bylo původně určeno,“ doplnil ho náměstek Jaroslav Borka.

Podle předsedy sdružení Ladislava Bílého projekt zmařili úředníci, protože ho zastavili. „Ať to rozhodne soud, jestli jsme pochybili my nebo krajský úřad,“ říká Bílý. Podle něj vrácení milionové dotace by znamenalo likvidaci sdružení. Zástupci kraje ale tvrdí, že stejně by postupovali ve všech podobných případech. Do tří týdnů by proto mělo právní oddělení Karlovarského kraje vypracovat na sdružení žalobu.