Tělesně postižení demonstrují v Plzni za peníze na sociální služby

Plzeň - Humanitární organizace i tělesně postižení lidé přišli dopoledne na Masarykovo náměstí v Plzni, aby na veřejném shromáždění kritizovali stát. Ten podle nich nedokáže zajistit peníze na financování nového zákona o sociálních službách, jehož cílem je zajistit lidem v nepříznivé sociální situaci pomoc a podporu prostřednictvím sociálních služeb a stanovit pravidla pro jejich poskytování.

„My nemáme kde žádat o vyrovnání toho deficitu. Myslím, že by to bylo obrovským kolapsem systémů a znamenalo by to samozřejmě odpadnutí některých systémů,” varuje před nedostatkem peněz předseda Plzeňské krajské rady humanitárních organizací Jiří Lodr.

Paní Eva Fikarlová je na invalidním vozíku 25 let. Bez trvalé péče ošetřovatelů se neobejde. Podobně je na tom i její přítelkyně Anna Stejskalová. Ta trpí roztroušenou sklerózou a na vozíku je 17 let. Bez pomoci terénních sociálních pracovníků by si nemohla ani nakoupit, právě na ně ale peníze v rozpočtu nejsou.

„Vadí mi, že se ve vládě pořád jen dohadujou a nejsou schopný něco dělat, aby se peníze sehnaly,” zdůvodňuje svoji účast na demonstraci Eva Fikarlová.

Anna Stejskalová dodává, že peníze na sociální služby jsou v obecném zájmu. Nikdo neví, zda se také jednou neocitne sám na vozíčku a nebude potřebovat pomoc.

Zdravotnické odbory stát varují. Tvrdí, že pokud se v roce 2007 přejde na nový systém bez peněz, ohrozí ze zdraví i péče o klienty sociálních zařízení.

Poslanecká sněmovna sice dnes projednává státní rozpočet, ale jeho schválení včetně všech rozpočtových kapitol proběhne až v prosinci. Zatím tedy není jasné, zda chybějící tři miliardy z celkových 14 poslanci schválí.