Havarijní stav karlovarské nemocnice má odvrátit nový pavilon

Karlovy Vary - Krajské nemocnici v západočeské metropoli chybí desítky lékařů a sester. Staré budovy už dosluhují a podmínky pro práci zdravotníků jsou v některých prostorách na hraně hygienických předpisů. Nejhorší situace je na interní a chirurgické ambulanci. Na úzkých chodbách se tísní desítky pacientů. V malých ordinacích je vedle sebe vtěsnán zdravotnický odpad a lékařské přístroje. Situaci by měl zásadním způsobem zlepšit nový pavilon centrálního příjmu.

„Vybavením neodpovídá době. Mnohdy neodpovídá ani stále přísnějším hygienickým nárokům. Z hlediska komfortu pacienta se dostáváme do minulého století,“ přiznává zdravotní ředitel Filip Berger. Nejméně dva pavilony v areálu nemocnice sloužily lidem ještě před druhou světovou válkou. Podle lékařů zdravotnické zařízení, kde jsou jednotlivá oddělení od sebe vzdálená i stovky metrů, už moderním požadavkům nevyhovuje.

Většinu problémů by měl vyřešit pavilon centrálního příjmu. „Jestli s námi má zdravotní pojišťovna uzavřít smlouvu, tak musíme splňovat přístrojové, technické vybavení i hygienické podmínky. To není volba, jestli ano, nebo ne, ale naprostá nezbytnost,“ varuje před existenční nejistotou ředitel nemocnice Jiří Fojtík.

Za nový pavilon zaplatí kraj přibližně 800 milionů korun. Mělo by v něm vzniknout šest nových operačních sálů pro pacienty, nová ambulance a přijímací prostory. Moderní zázemí podle zdravotního ředitele přiláká nové zdravotníky, a pomůže tím vyřešit i personální problém. „Je to jako s dobrým restaurantem. Pokud máte milou obsluhu, dobrého kuchaře a podnik nějak vypadá, mluví se o něm a je víc navštěvován,“ věří v paralelu Berger. Zda se opravdu naplní, se ukáže již brzy - první stavební práce v areálu nemocnice začnou už na podzim.