Radnice v Ústí nad Labem o pořádku smlouvat nehodlá, v Náchodě už je čisto

Ústí nad Labem - Radnice v Ústí nad Labem dala poslední šanci obyvatelům předlického ghetta a také vlastníkům tamních domů, aby uklidili. Pokud to neudělají, nechá prý město prázdné domy vyklidit samo a po majitelích pak bude peníze vymáhat. Obyvatelům několika domů navíc hrozí kvůli katastrofálním hygienickým podmínkám vystěhování. Hygienici tvrdí, že úklid je naprosto nezbytný a podle radnice to bylo poslední varování, pokud nepořádek nezmizí, k exekucím opravdu dojde.

Tuny odpadků se válejí na dvorech ale i uvnitř, na majitele desítky domů v Předlicích ultimátum ústecké radnice nezabralo. Hrozby, že pokud neuklidí, přijdou pokuty a vystěhovávání nájemníků, ignorují. Město počká do konce května, a pokud se situace nezlepší, uklidí domy samo. „Celkové náklady budeme požadovat na majiteli, třeba soudní cestou, případně to dovedeme až k exekuci,“ prohlásil primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS). Jan Černý ze společnosti Člověk v tísni však nesouhlasí: „Je uklizená převážně většina domů a vnějších prostranství. Je to úspěch nejen té pracovní skupiny, ale i těch obyvatel.“ Ještě hůř ale mohou dopadnout nájemníci tří domů, které jsou prakticky neobyvatelné. Také jim radnice poslala poslední varování. „Pokud to neuvedou nájemníci do uživatelného stavu, budou skutečně vystěhováni,“ zdůraznil Jan Kubata.

Situaci v Předlicích komplikuje především složitá vlastnická struktura domů, řada z nich se v posledních letech dostala do rukou spekulantů. „Mám informace o některých úvěrových podvodech, ve kterých ty domy figurují,“ potvrdil Jan Černý. Primátor Kubata dodal: „Myslím, že na tyto spekulativní obchody nalítly i mnohé banky. Najednou zjistily, že ta nemovitost vůbec nemá danou hodnotu.“ Úklid je podle hygieniků naprosto nezbytný, teprve potom může přijít na řadu plošná deratizace. V Předlicích se totiž objevili i potkani.

Nepořádek v místech, kde žije sociálně slabší, převážně romské obyvatelstvo, trápil před několika lety i radnici v Náchodě. Město se ale s Romy domluvilo, že pokud si budou před svými domy uklízet, dostanou za to od radnice peníze na konto jejich společného komunitního centra. „Projekt je úspěšný, funguje to už více než 5 let,“ pochvaluje si náchodská radnice. Spokojení jsou i Romové, skutečně se snaží udržovat v okolí svých domů pořádek a město jim za to pravidelně posílá peníze.

Jedním z problémových míst bylo i okolí domu u silnice směřující na Hronov, Technické služby tady nestíhaly uklízet. Avšak díky projektu, který by se dal nazvat „Za čistotu peníze“, se situace změnila. Ani neohlášené natáčení ČT žádný větší nepořádek neodhalilo. „Uklízíme, střídáme se tady, pomáhají nám i malé děti. Jsou šikovné,“ říkají místní Romové. Uklizeno bylo také na dalších místech, které dříve byly, co se pořádku týče, velmi problémové. A Romové říkají, že ne náhodou, radnice to potvrzuje. „Já osobně jsem spokojený, celkem to funguje, i když by to samozřejmě mohlo být lepší. Ale aspoň, že to je tak, jak to je,“ potvrdil místostarosta Náchoda Jaroslav Rohulán (SOS).

Peníze za úklid nejdou do kapes jednotlivých Romů, ale do rozvoje náchodského Romského komunitního centra určeného pro děti. „Jsou tam taneční a hudební kroužky, máme vyučování na počítačích,“ vysvětlila vedoucí centra Irena Rácová. Kroužky podle ní navštěvuje od pondělí do čtvrtka pravidelně až 20 dětí. Po dobu existence 5 let radnice na účet romského komunitního posílá 40 až 50 tisíc korun ročně, dohromady je to zatím kolem 200 tisíc korun.  Místostarosta Náchoda Jaroslav Rohulán prohlásil, že pokud bude všechno fungovat alespoň tak, jako doposud, není na tom co měnit.