Psi napadli na Chrudimsku stádo ovcí

Chrudim - Na liknavý přístup policie si stěžuje Vladimír Saifr z Horního Babákova na Chrudimsku. Minulý týden mu dva volně pobíhající psi roztrhali a zabili tři ovce a šest jehňat. Přestože svědkové poznali, komu němečtí ovčáci patří, vyšetřování nepokračuje. Oba psi se totiž záhadně ztratili. Podle chovatele můžou kdykoliv znovu zaútočit. Zároveň odmítá jakoukoli formu odškodnění včetně omluvy.

Bylo to zoufalství a bezmoc. Tak mluví chovatel ovcí o útoku dvou vlčáků. Svědků bylo hned několik. „Viděl jsem ty psy, jak naháněli ovce. Majitel na psy volal, ale policie s tím nic nedělala,“ uvádí svědek útoku Ondřej Čermák. „Od toho čtvrtka, co se to stalo, zde byla policie jenom jednou, když vyslýchala manželku. Majitelé těch psů, a my víme, kdo to způsobil, nás nekontaktovali ani jednou. Je nám také divné, že nikdo ty psy nehledá,“ stěžuje si chovatel ovcí Vladimír Saifr. 

Úplně jinak to vidí majitel nedalekého autoservisu, kterému podle chovatele psi patřili. „Zatím jsme psy nenašli. Jezdíme po lese, ale psi jsou nezvěstní,“ říká majitel psů Miroslav Ouřecký. Vyšetřování případu podle policie probíhá zcela běžným způsobem. „Policie věc prošetřuje jako přestupek. Pokud by byl tento čin překvalifikován jako trestný, bude se tím policie dál zabývat,“ informuje Jiří Tesař z Policie ČR v Chrudimi.  

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Chovatel ovcí požaduje omluvu a náhradu škody. Zatím bez výsledku. „Chtěl jsem se s ním dohodnout jako s člověkem, ale on tvrdí, že pokud psi nejsou, nic neexistuje,“ říká Vladimír Saifr. „Stejně pak nakonec vyjde najevo, že si člověk vlastně škodí sám sobě, že nás už víc poškodit nemůže. Máme mrtvé ovce, celé stádo je pokousané,“ dodává manželka chovatele Zuzana Saifrová. „Tady se kolikrát toulá tolik psů. Já nebudu nic platit za cizí psy. Až uvidím, že to jsou moji psi, tak pak s placením nebudu mít problém,“ tvrdí Miroslav Ouřecký. „V zájmu všech určitě je, aby se ten případ rychle vyřešil a ti psi odchytli,“ uzavírá místostarosta Hlinska Pavel Šotola. 

Zdravotní stav zbylých ovcí budou ještě určitou dobu posuzovat veterináři. Podle chovatele není vyloučené, že některé budou muset být utraceny.