V Plzni se rozhoduje o stavbě dalšího nákupního centra

Plzeň - Ekologické sdružení Děti Země kritizuje projekt nového nákupního centra v Plzni. Nový hypermarket a další obchody mají vyrůst v ulici u Prazdroje a ekologům vadí, že dalších šest tisíc automobilů denně přetíží nejfrekventovanější silnici ve městě. Investor to odmítá s poukazem na to, že vypracované studie jsou v pořádku.

Na místě bývalého nákladového nádraží v centru Plzně mají po demolici starých budov vyrůst nové hypermarkety. Ekologové tvrdí, že nárůst dopravy, který s sebou nové obchody přinesou, silnici u Prazdroje přetíží. Hlukové limity jsou tu překročeny už nyní. „Byl by to nárůst zhruba o 12 procent a přinejmenším úroveň hluku by určitě ještě vzrostla,” dodává Martin Hyťha z Dětí Země.

Investor s ekology nesouhlasí. Podle architekta a tvůrce projektu Vratislava Kučery jsou jejich obavy marné a zbytečné, protože si už investor všechny potřebné studie nechal vypracovat. Jednatel firmy Ivan Hlaváček to vysvětluje tak, že šest tisíc vozů do nákupního centra nikdy nevjede najednou a že objekt disponuje hned dvěma vjezdy.

Ekologové považují výstavbu dalšího obchodního centra uprostřed města za zbytečnou, protože podobný sortiment nabízí obchodní domy nedaleko odsud: „Několik set metrů odsud jsou hypermarkety jak na potraviny tak na potřeby pro dům a zahradu a další zboží,” upozorňuje Hyťha. Podle Hlaváčka jsou však na plzeňském trhu stále volná místa a všichni proto musí být rádi, že přibude prodejce, který v Plzni dosud chyběl.

O budoucnosti nákupního centra nyní rozhoduje Krajský úřad. Podle Rudolfa Rečky z odboru životního prostředí bude na Rokycanské třídě hluk i bez hypermarketu. Ekologům vadí především to, že by doprava v centru Plzně kvůli hypermarketu ještě víc narostla.