Ústecká Spolchemie se podělí o své kanceláře

Ústí nad Labem - Manažeři ústecké Spolchemie si začátkem roku až o třetinu snížili platy. Teď přišel druhý krok. O své kanceláře se podělí s kolegy ze sesterských tukových závodů Skupina STZ. Jejich budova, ze které továrník Schicht kdysi řídil obchody po celé Evropě, tak po sto letech zůstane prázdná. Předseda odborové organizace Skupiny STZ Jan Judl informoval, že bývalá ředitelská budova vyžadovala velké náklady.

Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř se nechal slyšet, že dojde k personálnímu zeštíhlení. Úspory, které stěhování přinese, se teprve ukáží. Podle vedení obou firem ale budou znát. Zdeněk Rytíř naznačil, že v průběhu letošního roku by se mohlo jednat až o několik milionů měsíčně.

Více než o výhodách a nevýhodách stěhování se teď debatuje o dalším osudu opuštěné budovy. Předseda odborové organizace Skupiny STZ Jan Judl je toho názoru, že by byla škoda nechat ji zničit. Historik Václav Houfek sdělil, že zachované prvky interiéru jsou jedinečné skvosty.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Mluvčí společnosti Skupina STZ Marie Logrová dodala, že v tuto chvíli se pro budovu hledá využití. Ústečtí architekti jsou přesvědčení, že by se z bývalé ředitelské budovy mohla stát nová dominanta čtvrti Střekov. Starosta Střekova Vlastimil Žáček (ODS) však poznamenal, že zatím chybí finance.

Obdivovatelé průmyslové architektury tvrdí, že cenná budova dlouho osiřelá nezůstane. Už se objevily názory, že jde o ideální budovu pro nový soud v Ústí nad Labem.