V Sušici mají hřiště pro seniory

Plzeň - V Sušici mají patrně jako první v republice hřiště pro seniory. Zdejší radnice investovala letos díky evropským dotacím rekordní částku do modernizace a stavby nových sportovišť. A právě vedle těch klasických pro děti nezapomněla ani na nejstarší lidi ve městě. Již na první pohled to není obyčejné hřiště a také neslouží ke hraní. Senioři ho využívají především k aktivnímu procvičování těla, zvyšování pohyblivosti končetin a celkovému upevňování zdraví.

Chodítko s překážkovou dráhou, speciální motoped, stěna na protažení zad, válečky pro lepší koordinaci a uvolnění svalstva nebo prstový trenažér. To všechno lze nalézt pouze na jediném hřišti v Česku. Nalézá se v Sušici a má tamní seniory především motivovat k pohybu na čerstvém vzduchu. „Je dobré, když se pamatuje i na lidi, kteří mají svůj produktivní věk již za sebou a mohou se tady odreagovat,“ chválí nápad bývalý ředitel Penzionu pro důchodce Vladimír Černý. „Nám se to tady líbí, je to pěkné,“ říká jedna ze seniorek. „Měla jsem zlomenou nohu v krčku a stehenní kost, takže mi ten pohyb dělal dobře,“ dodává druhá. „Žebříček slouží k procvičování prstů, není určen pouze pro seniory. Doporučila bych ho i lidem po zlomenině ruky,“ dodává ředitelka Domova důchodců Sušice Zlatuše Gersdorfová.  

Venkovní prostor přímo navazuje na terasy zdejšího domova důchodců. Hřiště můžou ale využívat senioři z celého města. „Vedle máme základní školu, dětské hřiště a tady hřiště pro seniory. Hřiště nejsou vzájemně oddělena, což je výhodou,“ uvádí starosta Sušice Petr Mottl. „Naši senioři sem chodí často a chodí sem rádi,“ uzavírá ředitelka Gersdorfová.  

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Kromě hřiště pro seniory letos sušická radnice postavila nebo zmodernizovala ještě další čtyři sportoviště pro děti. Vybudování a modernizace hřišť stála sušickou radnici 5,5 milionu korun. Devadesát procent nákladů pokryly dotace z EU.