V Chanovicích rozdávají stavební parcely zadarmo

Horažďovice - Chcete velkou stavební parcelu s inženýrskými sítěmi v atraktivní lokalitě zdarma? Žádný problém. V obci Chanovice nedaleko Horažďovic se můžete na Obecním úřadu přihlásit. Starosta tvrdí, že se to vesnici časem vyplatí. Přicházejí sem noví lidé a obec ožívá.

V Chanovicích už stojí devět nových rodinných domků na stavebních parcelách, které lidé získali od obecního úřadu zadarmo. Stačí splnit jediné. Na pozemku postavit dům a pak v něm trvale bydlet. Několik parcel od 600 do 1000 m2 ještě zbývá a obec připravuje další.

Starosta Petr Klásek (nez.) je přesvědčen, že by vylidněná obec neměla žádnou budoucnost. Proto je rád za každého nového obyvatele. Na nabídku stavebních parcel zdarma lidé slyší a do Chanovic se stěhují i z velké dálky. „Jde nám o to, aby zde byl denní život. Aby bylo dost lidí, kteří zde budou žít a pracovat. Aby bylo dost dětí do školy, aby když půjdeme v Chanovicích po návsi, tak tady běhaly děti,“ říká starosta Klásek.

Chanovice leží nedaleko Horažďovic a všude okolo je krásná příroda. V podstatě ideální místo pro bydlení - věc má ovšem jeden háček. Chanovické okolí patří mezi lokality, které byly vytipovány jako vhodné pro vybudování úložiště jaderného odpadu. „Úložiště tady jistě nikdo nechce mít za zahradou,“ říká jeden z chanovických obyvatel.

Zatím není zdaleka rozhodnuto a obec se brání všemi dostupnými prostředky, ale i tak Chanovice na nepříjemném seznamu zůstávají. Starosta Klásek (nez.) si stěžuje: „Stavba jako je úložiště jaderných odpadů velice negativně působí na psychiku nejen našich občanů, ale i potenciálních budoucích občanů.“

Obec už začala vykupovat další pozemky, aby je později zasíťovala a za korunu nabídla novým zájemcům.