Lidé z okolí Boru nechtějí mít místo lesa Evropský rekreační park

Tachov - Lidé z okolí Boru u Tachova jsou proti stavbě Evropského rekreačního parku pro dva a půl tisíce klientů. Měl by stát na třech stovkách hektarů lesa. Zastupitelstvo projekt za téměř miliardu korun podpořilo. Naopak většina obyvatel okolních obcí podepsala petici, která areál odmítá.

Odpůrci tvrdí, že projekt takového rozsahu do okolí Boru u Tachova nepatří. V lokalitě nejsou příjezdové silnice ani inženýrské sítě. Samotná stavba by zničila stovky hektarů zdravého lesa, ohrožené druhy vzácných živočichů a definitivně by změnila ráz zdejší krajiny.

Starosta Boru František Podlipský projekt podporuje. Věří, že by obce na rekreačním areálu vydělávaly a navíc by vznikly stovky nových pracovních míst. Bývalé zastupitelstvo rekreační park také naprostou většinou hlasů podpořilo a souhlasilo s případným prodejem obecních pozemků. „Turistický ruch je jedno z nejlepších odvětví, kde se zúročí ta finanční stránka,” říká starosta Boru František Podlipský.

Pod petici proti výstavbě se už podepsala většina obyvatel okolních obcí. Petiční výbor obeslal všechny instituce, které budou o výstavbě rekreačního parku rozhodovat. Zástupce petičního výboru Jaroslav Bílý odhaduje, že většina lidí je proti výstavbě rekreačního parku. „Je to taková davová psychóza,” říká o podepisování petice František Podlipský.

Odpůrci parku požadují aby o výstavbě rozhodovalo referendum a ne zastupitelstvo Boru.