Zdravotní koncepce Karlovarského kraje je dokončena

Karlovy Vary - Bývalé okresní nemocnice na Karlovarsku jsou zastaralé. Na jejich opravy by kraj potřeboval stovky milionů korun. Některá oddělení už nevyhovují hygienickým předpisům. Rada Karlovarského kraje za asistence desítek odborníků dokončila dlouho očekávanou zdravotní koncepci. Obsáhlý svazek rozebírá špatnou situaci ve zdravotnictví a má pomoct problém řešit. S obsahem dokumentu se budou lidé seznamovat postupně v průběhu roku.

Studie navrhuje tři možné varianty. Varianta A slučuje nemocnice v Karlových Varech a Sokolově, chebská zůstává. Varianta B počítá s přesunem specializovaných oborů do krajského města, přičemž by všechny nemocnice zůstaly zachovány. Třetí možnost je nic neměnit a pouze opravovat stávající budovy.

Generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Jiří Fojtík informoval, že v kraji chybí zdravotnický personál. Zdravotní ředitel nemocnice Filip Berger říká, že bez koncepce nemůže dojít k nápravě. Krajští zastupitelé se s právě dokončenou obsáhlou studií budou teprve seznamovat.

Reportáž a vstup Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Nezávislí odborníci, kteří na studii pracovali, doporučují kraji sloučit nemocnice v Karlových Varech a Sokolově do nové budovy a dál rozvíjet nemocnici v Chebu, tedy variantu A. Podle krajské radní pro oblast zdravotnictví Bereniky Podzemské je právě tato varianta nejméně riziková a problematická.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) bude nutné získat pro tak zásadní a dlouhodobé rozhodnutí širokou politickou podporu. Konečný dopad všech opatření odhadují politici až na rok 2029. Shodují se ale, že některé změny, jako například zvýšení platů sestrám, chtějí prosadit co nejdříve.