Historický statek v Královském Poříčí prošel úspěšnou rekonstrukcí

Sokolov - V Královském Poříčí na Sokolovsku zachránili historický statek Bernard. Zrekonstruovali ho zároveň při úpravách okolního území, které je narušené povrchovou důlní činností.

Statek, kterému ještě před dvěma roky kvůli špatnému stavu hrozila demolice, je dnes nově opravenou historickou památkou. Ředitel krajského sokolovského muzea Pavel Beran vysvětluje, že se jedná o typickou selkou stavu, hrazděný statek. Je unikátní tím, že je zachován v celé své původní podobě.

Statek Bernard nechala postavit těžební společnost v roce 1922 jako zázemí pro svou zemědělskou činnost. Na začátku 90. let pro něj ale nenašla další využití a statek chátral. Rozsáhlý areál proto získala obec Královské Poříčí. Oprava ji stála 45 miliónů korun a radnice na ni získala peníze z evropských fondů. Podle ředitele těžební společnosti Františka Štěpánka se ukazuje, že to byla pro rekonstrukci správná volba. Jde prý o součást obce, a proto by měla mít právo rozhodnout o tom, co se statkem.

„Nakonec jsme se dohodli, že z toho uděláme něco, co není u nás, ani v pohraničí v Německu, a to je centrum tradičních řemesel. Prostory budou řemeslníkům pronajaty a ti si dílny zařídí,” říká starosta Královského Poříčí Ivan Stefan.

Podle něj je cílem projektu rekonstrukce statku Bernard oživit původní tradice a řemesla v obci, které postupně utlumila těžební činnost. „Samozřejmě počítáme s tím, že v okolí tohoto lomu postupně budeme realizovat rekultivační sanační práce a opět to bude v součinnosti s obcí,” dodává František Štěpánek.

Podle radnice v Královském Poříčí by se statek v budoucnu měl stát hlavním společenským centrem okolních obcí.