Plzeňští lékaři představili nový způsob léčby jater

Plzeň - Chirurgická klinika v Plzni testuje novou metodu léčby rakoviny jater pomocí kmenových buněk. Výsledky výzkumu představili lékaři na mezinárodním kongresu, který v těchto dnech hostí západočeská metropole. Onemocnění zhoubnými nádory rapidně přibývá a prognóza odborníků není povzbuzující. Zatímco nyní onemocní v Česku rakovinou tlustého střeva sedm a půl tisíce pacientů ročně, už za pár let to má být třikrát tolik.

České republice patří světové prvenství ve výskytu nádorů tlustého střeva a tím i sekundárních nádorů jater, do kterých střevní karcinomy metastazují. I proto začala plzeňská chirurgická klinika mezinárodní kongresy pořádat. Lékaři si tu předávají zkušenosti o možnostech léčby a nejnovějších výzkumech. „Kongres je určen široké chirurgické veřejnosti. Pořádáme letos už čtvrtý ročník,“ uvedl Alan Sunar z Chirurgické kliniky FN v Plzni.

V léčbě rakoviny jater došlo k obrovskému pokroku

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Zatímco ještě před pár lety mohli lékaři pomoci maximálně každému desátému pacientovi, dnes už odoperují 40 % nádorů. „Odoperovaný nemocný přežívá pět a více let v plné kvalitě života, což ještě před několika lety nebylo možné,“ říká prezident kongresu Vladislav Třeška. 

Pacientům nyní svitla další naděje. Plzeňská chirurgická klinika zkouší novou metodu léčby rakoviny jater pomocí kmenových buněk u pacientů, kteří by jinak neměli šanci na přežití. S novým způsobem léčby začala plzeňská chirurgická klinika spolu s pracovištěm v německém Regensburgu jako vůbec první na světě.