Sklárna Heřmanova Huť bude propouštět

Heřmanova Huť - Nezáviděníhodnou situaci řeší zaměstnanci Sklárny Heřmanova Huť na severním Plzeňsku. Většina z nich přijde kvůli krizi na konci června o práci. Firma je bez zakázek, a tak propustí většinu z 84 lidí. 30. června pece vyhasnou. Jestli natrvalo, nebo se do skláren vrátí život, zatím nikdo neví. Mezi lidmi se navíc povídá, že jim sklárna nemá z čeho vyplatit odstupné.

Ředitel a předseda představenstva Sklárny Heřmanova Huť Roman Lauterkranc se nechal slyšet, že taková situace nebyla v Evropě 70 let. Podle ředitele by ale mohla sklárna znovu vyrábět už v prosinci. Jde jen o to, aby zaměstnanci nechtěli odstupné, na které mají nárok. Pokud jim ho bude muset podnik vyplatit, znamená to definitivní likvidaci.

Vedení skláren proto přišlo s nezvyklým návrhem - pokud zaměstnanci nebudou chtít odstupné, podepíší dodatek k pracovní smlouvě a na konci roku mohou nastoupit zpátky. Skláři ale protestovali. Předseda odborů Jiří Strnad takový návrh vnímá jako vydírání. Ředitel však namítá, že jen hledá řešení.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Přišel proto s novým návrhem. Když se podnik nepodaří znovu rozjet, vyplatí lidem odstupné 7. prosince. Říká, že je to kompromis pro všechny. Ať bude rozhodnutí zaměstnanců skláren jakékoliv, v červenci rozšíří řady nezaměstnaných. V letošním roce půjde o vůbec největší hromadné propouštění na severu Plzeňska. Aktuálně je tu bez práce více než 2 800 lidí.