Soutěž hasičů na Slezské Hartě

Ostrava - Více než stovka profesionálních i dobrovolných hasičů se na břehu Slezské Harty postavila na start soutěže ve vodním záchranářství. Prestižní souboj se konal již pojedenácté a jde o jedinou soutěž na stojaté vodě v České republice. Pětičlenné týmy se proto sjely z celé republiky. Premiérově se představily i dva týmy hasičů z Polska.

Záchrana tonoucího z vody, jeho ošetření, hod kruhem na cíl, technika jízdy na motorovém člunu i obyčejné pádlování. Osm stanovišť během necelých 40 minut prověří fyzické schopnosti i vědomosti všech pěti členů posádky. Na závěr soutěže navíc na družstvo čekají šedesátikilové barely představující člověka, které musí vynést z vody.

Poprvé se na Slezské Hartě soutěžilo v roce 1999, tedy dva roky po katastrofálních povodních, které výrazně postihly právě Bruntálsko a Krnovsko. „Cílem soutěže je prověřit hasiče a zjistit, co se naučili během výcvikového roku,“ říká ředitel Hasičské záchranné služby v Bruntále Jiří Patrovský.  

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

Soutěž poprvé získala mezinárodní punc, protože se jí zúčastnili i hasiči z Polska. Družstvo z Glubczyc doplnilo smíšené družstvo záchranářů z Bruntálu a polského Prudniku. „Jsem tu poprvé a je to velmi dobré setkání,“ pochvaluje si setkání hasič Jacek Ulman z polského Prudniku. „Jejich postupy jsou stejné, jako u nás. Nejsou žádné velké rozdíly ve způsobu zásahu,“ říká Lubomír Ritnošík z HZS Bruntál.  

Třetí místo na 11. ročníku soutěže vodního záchranářství obsadilo družstvo profesionálních hasičů z Přerova, druzí pak byli pak jejich kolegové z pořádajícího Bruntálu. Vavříny vítězů si ze Slezské Harty odvážejí profesionální hasiči z Nového Jičína. Na příští dvanáctý ročník by chtěli organizátoři na Slezskou Hartu kromě polských hasičů pozvat i své kolegy ze Slovenska.