Přehrada Skalka se sinic zvolna zbavuje

Cheb - Na přehradě Skalka u Chebu zkoumají odborníci, jak by se dalo potlačit bujení toxických sinic, které tam každým rokem znemožňují koupání a vyhánějí rekreanty z kempů. Jejich množení způsobuje hlavně vysoký obsah fosforu ze saponátů ve vodě, která zčásti přitéká Ohří z Německa, a další znečištění mají na svědomí rekreační chaty kolem přehrady. Určitá část chebské veřejnosti už několik let naléhá na vodohospodáře, aby souhlasili s chemickým ošetřováním, jaké se užívá třeba na Máchově jezeře, na Brněnské přehradě anebo na Boleveckém rybníku v Plzni.

V květnu dali vodohospodáři poblíž kempu v Poohří do vody zkušební klece, čtyři firmy tu experimentují s použitím různých způsobů jak proti sinicím. Zkoušejí preparáty od chemie na bázi hliníku až po ječnou slámu, nezávislá laboratoř dělá a vyhodnocuje odběry. „Odběry děláme dvakrát týdně, výsledky budou začátkem září,“ prohlásila Petra Marková z Hygienické a ekologické laboratoře Cheb. Koordinátor projektu z Krajského úřadu Karlovarského kraje ekolog Jaroslav Růžička doplnil: „Vše bude záležet na tom, jaký finanční rámec bude nutný, jaké budou třeba finanční prostředky.“

Povodí Ohře, chce problém sinic na Skalce řešit hlavně odstraněním příčin jejich bujení. Mluví o potřebě postavit biologickou přednádrž na přítoku a o čističkách kolem přehrady. „Pokud by se to realizovalo, určitě to bude stát miliardy korun,“ uvedl mluvčí společnosti Povodí Ohře Jan Svejkovský. Vodohospodáři už několik let čelí tlaku určité části chebské veřejnosti, aby souhlasili s chemickým ošetřováním. Podobným, jaké se používá třeba na Máchově jezeře, na Brněnské přehradě nebo na Boleveckém rybníku v Plzni. V případě Skalky, která podle nich primárně není pro rekreaci, však váhají. „Měď se dostává do potravního řetězce a hliník zcela jistě také. Záležitosti vlivu na zdraví člověka jsou tady zcela zřejmé,“ potvrdil Jan Svejkovský.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

I když se odborníci rozhodnou pro nějaký chemický nebo jiný přípravek, nebude prý se aplikovat po celém ploše přehrady, ale pouze tam, kde se lidé koupou. Od ostatní plochy budou tato místa oddělena například nornými stěnami.

Hygienici opět vydali STOP koupání v přehradě Skalka u Chebu.
Zdroj: ČT24