Karlovarský kraj se bojí rostoucího extremismu

Karlovarsko - Klid lázeňského města poprvé výrazně narušili neonacisté před pár dny neohlášenou akcí v centru. I proto dnes zástupci radnic a městských policií z kraje prošli speciálním školením. Experti jim vysvětlili, jak mohou při podobných akcích postupovat. Mezi hrozby střetů extremistických skupin patří dělobuchy, dlažební kostky, vážně zranění policisté a mnohdy i civilisté.

Začátkem měsíce prošlo 80 pravicových radikálů přímo centrem Karlových Varů. Náměstek karlovarského hejtmana Miroslav Čermák (ČSSD) připomíná, že Vary jsou výrazně vázané na cestovní ruch a lázeňství, přijíždí sem mnoho českých i zahraničních turistů. Říká, že růst podobných střetů je ve městě nežádoucí. Kvůli šarvátkám romských dětí se svými spolužáky před Základní školou v Drahovicích už vloni hlídkovala Národní garda.

Sociální kurátor a romský poradce Radek Flosman však namítá, že takové situace musí řešit policie a ne nějaké samozvané polovojenské hnutí. Zároveň ale dodává, že připravenost policie je velice nízká, o čemž prý svědčí vzrůstající počty pochodů a neschopnost tyto pochody rozpustit.

Reportáž Antonína Bruštíka a vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Velitel Městské policie Chodov Josef Kertézs, který má zkušenosti s projevy extrémistů v restauracích, s takovým tvrzením nesouhlasí. Sdělil, že správně posoudit, zda jde o projev extremismu, je velmi složité. Mezi nejčastější prohřešky extremistů patří podněcování k nenávisti určitých skupin lidí a porušování osobních práv. Často používají různé nacistické symboly, které ale v současnosti stále více cíleně maskují.

Pokyny pro obce už vydalo ministerstvo vnitra. Právní nebo organizační pomoc přislíbila i bezpečnostní rada kraje.