Historické centrum Jáchymova volá o pomoc

Jáchymov - Radnice v Jáchymově na Karlovarsku se snaží zachránit historické domy v centru, které čas proměnil v ruiny. Řada z nich ohrožuje okolí a jejich nevábný vzhled odrazuje turisty. Přes jejich stav však odborníci tvrdí, že hodnota budov je značná, a proto nabízejí pomoc. Na záchranu podle nich ještě pozdě není, ale musí se začít co nejdříve. V opačném případě čekají katastrofu, domy se buď zřítí samy, nebo se budou muset v blízké budoucnosti zřejmě zdemolovat.

Část Jáchymova, města, které v 16. století patřilo mezi nejbohatší v Evropě, dnes tvoří polorozpadlé a vybydlené domy a chátrající památky. Za zdevastovanými zdmi se však dochovala mimořádná architektura. „Hodnoty, které tehdy v Jáchymově vznikly, zůstaly v podstatě v nedotčené podobě,“ potvrdila zástupkyně vedoucího památkové péče Milena Hauserová z Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Historicky cenné domy ale Jáchymov prodal na začátku 90. let, pro město nevýhodné kupní smlouvy pak využila řada spekulantů. „Smlouvy nebyly právně připravené tak, aby majitelé byli donuceni nakládat s těmi domy slušně,“ uvedl místostarosta města Petr Bohdálek (nez.). Zástupce firmy, která vlastní jeden z nejcennějších domů na náměstí, Zdeněk Stehlík tvrdí, že by jej rádi opravili, požadavky památkářů na restaurátorské práce jsou však podle nich moc přísné: „Překračují rámec našich možností, ceny rekonstrukčních prací byly až desetinásobně vyšší.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle památkářů ale majitelé věděli, že kupují historický objekt a rekonstrukce tedy bude dražší. Doporučují, aby využili některé z dotačních programů státu nebo kraje. „Tyto programy chtějí vlastní aktivitu, vypracování projektu a finanční spoluúčast. Dotace vám sama nepřijde,“ prohlásila Romana Riegerová z Národního památkového ústavu v Lokti. Stav některých domů je ale už tak kritický, že pomoc jejich majitelům nabízí i radnice. „Chtěli bychom ve městě vytvořit informační servis i nějaký fond,“ doplnil místostarosta Bohdálek.

Vybydlený soukromý objekt v historickém centru Jáchymova
Zdroj: ČT24