V sokolovském ghettu létají soudní obsílky

Sokolov - Aktuální sokolovská kauza se týká bývalého romského ghetta kolem kina Alfa, známého jako Kendíkov. Když tam podnikatel Alexandr Kendík koupil od města domy se 200 vesměs zdevastovanými byty, snažil se vystěhovat notorické neplatiče, kterých tam byla převaha. Teď mu to ti, u kterých ještě neuspěl, vracejí.

V domech, kde nájemníci zlikvidovali okna a domovní dveře, roztrhají mrazy téměř pravidelně vodovodní rozvody. Majitel firmy LB Soukenická Alexandr Kendík letos s jejich opravou nepospíchá. Ještě několik rodin je ale dodnes bez vody. Aktivisté humanitární organizace Člověk v tísni jim poradili, aby na majitele domů podali žaloby.

Alexandr Kendík je podle svých slov překvapen, že soud v podstatě neplatiče podporuje. Terénní pracovnice z organizace Člověk v tísni Darina Klímová se nechala slyšet, že podle rozhodnutí nejvyššího soudu je majitel povinen vodu zajistit. V části domů ještě bydlí původní nájemníci. S větším či menším úspěchem umořují dluhy podle smluvených splátkových kalendářů.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Několik domů je vystěhovaných a připravených k rekonstrukci. Některé další domy jsou už opravené, obehnané plotem. Bydlí tu úředníci, penzisté, policisté a lékaři. Kendík nezastírá, že si nové nájemníky vybírá. Starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS) potvrdil, že změny v areálu jsou pozitivní. Zároveň ale dodal, že očekával větší rychlost s opravami.

O zlepšení situace v bývalém romském ghettu hovořila také mluvčí Policie ČR Sokolov Andrea Kávová. Odpůrci ale říkají, že problémy se jen přesunuly jinam. Dvě třetiny neplatičů se odstěhovaly do okolních měst. Někteří odešli i do zahraničí - do Kanady nebo do Anglie.